Προτεινόμενη Βιβλιογραφία.





Στο παρόν εγχειρίδιο, η Ορειβασία και όλες οι παράμετροί της παρουσιάζονται με αναλυτικές λεπτομέρειες και διεισδυτικό αλλά ευχάριστο ύφος, συνοδευμένες από κατατοπιστικά και λεπτομερή σχέδια. Παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι τεχνικές για μια ολοκληρωμένη αλλά και όσο το δυνατόν ασφαλέστερη προσέγγιση στο βουνό σε ένα έγχρωμο εγχειρίδιο τετρακοσίων σελίδων πλαισιωμένο από φωτογραφίες και σκίτσα ορειβατικής δράσης. Αναλύονται θέματα όπως ο Εξοπλισμός, η Τοπολογία του βουνού, οι Τεχνικές της Ορειβασίας, η Ορεινή πεζοπορία, ο Αλπινισμός, η Παγοαναρρίχηση, το Μικτό πεδίο, το ορειβατικό Σκι, οι τεχνικές Ασφάλισης, η κίνηση στον Παγετώνα, οι Κίνδυνοι στο βουνό, η Διαμονή – Διαβίωση, οι Αποστολές και η Νόσος υψομέτρου, στοιχεία Διάσωσης, ο Προσανατολισμός, η Μετεωρολογία και η Διατροφή. Το παρόν ολοκληρώνεται με μια αναφορά σε Ιστορικά γεγονότα και με συζήτηση όσον αφορά στην Εκπαίδευση και στους Επαγγελματίες στο χώρο του βουνού.
Το βιβλίο έχει επιλεγεί από το τμήμα επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του πανεπιστημίου Θράκης ως το κύριο διδακτικό εγχειρίδιο.
Διατίθεται από τον ΕΟΣ Αχαρνών σε όλα τα ορειβατικά καταστήματα και διανέμεται στα ελληνικά βιβλιοπωλεία και από την Road A.E.

Συγγραφείς: Δ. Κάραλης, Α. Θεοδωρόπουλος









        Ο πρώτος τόμος του βιβλίου "Η Τέχνη του Βουνού" περιέχει γνώσεις, τεχνικές και τακτικές χρήσιμες στον ορεινό περιπατητή και σε αυτούς που συνοδεύουν ομάδες πεζοπόρων στα βουνά. 
Σε ξεχωριστές ενότητες αναπτύσσονται τα κύρια γνωστικά αντικείμενα με τη συνδρομή αντίστοιχων επιστημόνων. Αναλυτικά κείμενα που συνοδεύονται από επεξηγηματικά σκίτσα μεταφέρουν στον αναγνώστη την πιο σύγχρονη και ολοκληρωμένη γνώση για την ορεινή πεζοπορία.
Παράλληλα, παραδείγματα και αληθινές ιστορίες αντανακλούν την ιδιαίτερη άποψη των συγγραφέων, όπως αυτή έχει προκύψει από την πλούσια εμπειρία τους στα βουνά του κόσμου και την πολύχρονη ενασχόλησή τους με όλες τις βαθμίδες της ορειβατικής εκπαίδευσης.
Ο αναγνώστης θα πάρει γνώσεις και θα λύσει απορίες στα παρακάτω θέματα: ορεινό περιβάλλον, περιβαλλοντική και ορειβατική ηθική, ορειβατικός εξοπλισμός, προσανατολισμός, μετεωρολογία, διατροφή, τεχνικές και τακτικές πεζοπορίας σε ξερό έδαφος ή χιόνι-πάγο, διαμονή στην ύπαιθρο, ορειβατικά καταφύγια, συνοδεία ομάδας, κίνδυνοι στο βουνό και αντιμετώπισή τους, πρώτες βοήθειες, διάσωση τραυματία.

Ζητείστε το σε όλα τα καταστήματα ορειβατικών ειδών και τα μεγάλα βιβλιοπωλεία.

         Ο δεύτερος τόμος του βιβλίου "Η Τέχνη του Βουνού", ακολουθεί τα βήματα της ολοκλήρωσης ενός ορειβάτη μέσα από την ενασχόληση με την αναρρίχηση και το ψηλό βουνό ως την κορωνίδα όλων, τις αποστολές σε βουνά όπως τα Ιμαλάια.
Έρχεται ως λογικό συμπλήρωμα του πρώτου, που αφορά τις βασικές γνώσεις, αλλά λειτουργεί και ως ένα αυτόνομο βιβλίο για τους αφοσιωμένους λάτρεις της αναρρίχησης.
Στο βιβλίο παρατίθενται αναλυτικά οι βασικές τεχνικές της αναρρίχησης σε βράχο, χιόνι και πάγο αλλά και άλλες προχωρημένες, που καλύπτουν ακόμα και το επίπεδο ενός εκπαιδευτή ορειβασίας. Επιπλέον περιγράφονται τακτικές και δίνονται μικρά μυστικά για την εφαρμογή αυτών των τεχνικών, ώστε να γίνουν πρακτικές και αποτελεσματικές. Αυτή η δομή κάνει το βιβλίο ξεχωριστό, αφού δεν παραθέτει στείρα γνώση, αλλά δίνει προσανατολισμό και πιθανές λύσεις σε καταστάσεις κατά περίπτωση.
Εξάλλου και οι δυο συγγραφείς έχουν τεράστια εμπειρία πάνω σ’ αυτά τα θέματα, καθώς έχουν σκαρφαλώσει στα βουνά του κόσμου πολύ δύσκολες και απαιτητικές διαδρομές και αρκετές φορές έχουν βρεθεί να εφαρμόζουν κάποια από αυτά που περιγράφονται σ’ αυτό το βιβλίο παλεύοντας να επιβιώσουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Οι «αληθινές ιστορίες» φωτίζουν κάποιες από αυτές τις στιγμές αλλά και άλλες, που προκαλούν γέλιο με τα παθήματα των ίδιων και άλλων φίλων.
Όπως ο πρώτος τόμος, έτσι κι αυτός έχει αναφορές στη θεωρητική προσέγγιση της μάθησης και της εκπαίδευσης, γνώσεις απαραίτητες για απλούς αναρριχητές, εκπαιδευτές και καθέναν που θέλει να κάνει πιο αποτελεσματική την προπόνηση στην αναρρίχηση.
Τα σκίτσα του βιβλίου είναι απλά, αποτυπώνουν όμως με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις οι οποίες περιγράφονται διεξοδικά στις λεζάντες που τα συνοδεύουν. Έτσι γίνονται πολύτιμα σημεία αναφοράς, που κάποιες φορές μιλάνε δυνατότερα από τα λόγια. Ο τόμος αυτός χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: Αναρρίχηση σε βράχο, Αναρρίχηση σε χιόνι, πάγο και μικτό πεδίο, Διάσχιση παγετώνα και Ορειβατικές αποστολές.





Ο Τζάμλινγκ Νοργκάι είναι γιος του θρυλικού Τένζινγκ Νοργκάι Σέρπα, του πρώτου ανθρώπου που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ, το 1953, μαζί με τον Έντμουντ Χίλαρι. Το 1996 έκανε πραγματικότητα το όνειρο μιας ζωής: ανέβηκε κι αυτός στη «στέγη του κόσμου».
Η αφήγηση της δικής του ανάβασης είναι διανθισμένη με άγνωστες λεπτομέρειες από την ιστορική ανάβαση του πατέρα του, είναι μια περιήγηση στην ανθρωπογεωγραφία των Ιμαλαΐων και ταυτόχρονα μια από τις καλύτερες περιγραφές της καταστροφικής ορειβατικής σεζόν του 1996, που από λάθη και αλαζονεία χάθηκαν στο Έβερεστ ανθρώπινες ζωές.
Ο Τζάμλινγκ βλέπει το εγχείρημά του σαν προσκύνημα κι όχι σαν κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του κόσμου. Θέλει να καταλάβει τι ώθησε τον πατέρα του ν' ανέβει στο βουνό και τι διδάχτηκε. Προσεγγίζει το Έβερεστ με σεβασμό και αγάπη, προσδίδοντας στην «απόλυτη» αυτή περιπέτεια την πνευματικότητα που λείπει από τους περισσότερους Δυτικούς ορειβάτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου