Διατροφή στο Βουνό.



ΠΡΩΙΝΟ

Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Όταν υπάρχει πίεση χρόνου, το πρωινό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μικρά γεύματα - μπουκιές, που πολλές φορές καταναλώνονται παράλληλα με την πορεία ή την πρόσβαση στην διαδρομή. Συνήθως, χρησιμοποιούνται δημητριακά, σταφίδες, φρούτα με λίγο ζεστό ή κρύο γάλα ή χαλβά ανακατεμένα σε ένα ποτήρι. Όταν δεν υπάρχει πίεση χρόνου, το πρωινό μπορεί να είναι πιό πλούσιο και ισορροπημένο, αποτελούμενο από ψωμί, ρύζι, γλυκίσματα, είδη αρτοποιίας, φρούτα, κρέας, πατάτες και σε οργανωμένα καταφύγια ακόμη και αυγά βραστά ή ομελέτα, μπέικον και κέικ. Ένα ζεστό ρόφημα με βάση το γάλα ή τον καφέ είναι επίσης ένα καλό συμπλήρωμα για το πρωινό. Η κατανάλωση υδατανθράκων θα πρέπει, γενικά το πρωί, να συνδυάζεται και με κατανάλωση πρωτεινών που καθυστερούν την καύση των πρώτων, δίνοντας την αίσθηση του κορεσμού για αρκετό χρόνο και αποφεύγοντας υπογλυκαιμικές τάσεις. 

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

Το μεσημεριανό, συνήθως, αρχίζει να καταναλώνεται μερικές ώρες μετά το πρωινό σε μικρές ποσότητες μέχρι αργά το απόγευμα, δεδομένου ότι η ομάδα έχει πίεση χρόνου. Η συχνή κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής είναι ιδανική σε αυτή την περίπτωση. Το μεσημεριανό γεύμα, είτε καταναλωθεί το μεσημέρι, είτε κατά την διάρκεια της μέρας, θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτείνες (κρέας, ψάρι, τυρί, ξηροί καρποί), ζαχαρώδεις υδατάνθρακες (γλυκά, σοκολάτα, μέλι), φρούτα και λαχανικά στις σωστές αναλογίες. Οι πρωτεινούχες τροφές, επειδή περιέχουν και λιπαρά, δίνουν το αίσθημα της ικανοποίησης για αρκετές ώρες.

ΒΡΑΔΥΝΟ

Το βραδυνό, θα πρέπει και αυτό να είναι ένα πλήρες γεύμα και να είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να αναπληρώνει τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό από τις απώλειες της μέρας. Για το λόγο αυτό, καλό είναι το βραδυνό να αρχίζει με μιά σούπα (που εύκολα προετοιμάζεται ακόμα και στο αντίσκοινο), να συνδυάζεται με υδατάνθρακες (ρύζι, ζυμαρικά) και πρωτείνες (χοιρινό, βοδινό, κοτόπουλο, ψάρι και τυρί). Συνήθως χρησιμοποιούνται έτοιμα συσκευασμένα, που απαιτούν μόνο βράσιμο. Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει ο ορειβάτης να ελέγχει σχολαστικά το περιεχόμενο της συσκευασίας αποφεύγοντας τα συντηρητικά, τις χρωστικές ουσίες και τις ευπαθείς, στον ήλιο και την ζέστη, συσκευασίες. Το βραδυνό θα πρέπει να καταναλώνεται 1 με 2 ώρες πριν τον ύπνο.

ΛΗΨΗ ΥΓΡΩΝ

Η λήψη υγρών σε οποιαδήποτε μορφή πρέπει να γίνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας, τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι. Τα υγρά, μπορεί να είναι χυμοί, τσάι και φυσικά νερό. Ζεστά ροφήματα όπως καφές ή σοκολάτα προτιμώνται μετά τα γεύματα. Το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να αφομοιώσει πάνω από 800ml νερού την ώρα, για τον λόγο αυτό η κατανάλωση θα πρέπει να γίνεται με σύνεση. Μισή ώρα πριν την εκκίνηση, μπορεί κανείς να καταναλώσει μέχρι και 500ml νερού, ενώ κατά την διάρκεια της δραστηριότητας η λήψη υγρών θα πρέπει να γίνεται πριν αισθανθεί κανείς δίψα, που μαρτυρεί μια μορφή απώλειας. Η κατανάλωση αυτή εντείνεται με την αύξηση του υψομέτρου. Η επαρκής λήψη νερού εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και συνδράμει στην απομάκρυνση των τοξινών οι οποίες ευθύνονται για κάθε είδους "πιασίματος" ή κράμπας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου