ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΥΜΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ!!!
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία απέκτησε εθνικό δρυμό, το 1938, όπου ιδρύθηκαν οι εθνικοί δρυμοί στον Όλυμπο και τον Παρνασσό.Συνολικά διαθέτει 12, που καλύπτουν περίπου 840.000 στρέμματα ξεχωρίζοντας ο καθένας για τα δικά του στοιχεία. Εκτός από τους δύο που προαναφέρθηκαν, από τους παλιότερους είναι της Πάρνηθας, που χαρακτηρίστικε το 1961, του Αίνου και της Σαμαριάς το 1962, της Οίτης και της Πίνδου το 1966, ενώ το 1973 του Βίκου και το 1974 του Σουνίου και των Πρεσπών. Μέσα στους πυρήνες των δρυμών ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ Η ΥΛΟΤΟΜΙΑ, Η ΒΟΣΚΗΣΗ, ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ, ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ, η ελεύθερη κατασκήνωση, ΤΟ ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΥΤΩΝ, ΖΩΩΝ Ή ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ.
ΟΛΥΜΠΟΣ
Περιλαμβάνει εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, βαθιά φαράγγια και δάση οξυάς, μαυρόπευκου, ρόμπολου. Πλούσιος βιότοπος, συγκεντρώνει περισσότερα από 1.700 είδη χλωρίδας και ζώα όπως αγριόγιδα, λύκος, γυπαετός χρυσαετός, δρυοκολάπτες κ.α.
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Οι ομαλές πλαγιές του καλύπτονται από ελατοδάση. Στην πανίδα του συγκαταλέγονται το όρνιο, ο χρυσαετός, ο σταυραετός, ο πετρίτης, το αγριογούρουνο. Η χλωρίδα του περιλαμβάνει πολλά τοπικά και σπάνια ενδημικά.
ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ
Η ορεινή αυτή κοιλάδα περικλείει ορμητικά ρέματα, αλπικές κορυφές, λίμνες και αιωνόβια δάση μαυρόπευκου, οξυάς και ρόμπολου, όπου βρίσκουν καταφύγιο αρκούδες, λύκοι, βίδρες, αγριόγατοι, δρυοκολάπτες και σπάνια φυτά προσαρμοσμένα στα πυριγενή πετρώματα της περιοχής.
ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ - ΣΑΜΑΡΙΑ
Ο δρυμός περικλείει ένα από τα πιό εντυπωσιακά φαράγγια της χώρας μας, που φιλοξενεί το μοναδικό κρητικό αγριοκάτσικο και άλλα ζώα όπως το κρητικό κουνάβι, ο χρυσαετός, το όρνιο, ο γυπαετός, ο σπιζαετός και μιά από τις πιό πλούσιες χλωρίδες της χώρας σε ενδημικά και σπάνια είδη.
ΒΙΚΟΣ - ΑΩΟΣ
Ο δρυμός περιλαμβάνει τις δύο μεγαλειώδεις χαράδρες, εντυπωσιακές αλπικές κορυφές, τεράστιες ορθοπλαγιές, οροπέδια με αλπικές λίμνες. Πυκνά δάση κωνοφόρων και φυλλοβόλων και σχεδόν όλα τα σπάνια μεγάλα (αρκούδα, αγριόγιδο, λύκος, γυπαετός, χρυσαετός) και χλωρίδα με περισσότερα από 1.500 είδη με σπάνια και ενδημικά των Βαλκανίων.
ΠΑΡΝΗΘΑ
Η πανίδα του πνεύμονα της Αθήνας περιλαμβάνει ελάφια, αγριόγιδα, τσακάλια, πετρίτες. Πάνω από 1.000 είδη φυτών έχουν καταγραφεί, μεταξύ των οποίων και σπάνια ενδημικά της Αττικής.
ΟΙΤΗ
Το ήπιο τοπίο περιλαμβάνει ελατοδάση, όμορφα λιβάδια και λίμνη. Ζουν ζώα όπως ο λύκος, το αγριογούρουνο, ο χρυσαετός, ο αλπικός τρίτωνας. Η χλωρίδα συμπληρώνεται με δύο τοπικά ενδημικά και πολλά σπάνια είδη.
ΑΙΝΟΣ
Το βουνό της Κεφαλλονιάς με τη χαρακτηριστική ελάτη και τοπία με πλούσιο μακί φιλοξενεί είδη όπως το όρνιο, τον ασπροπάρη,τον φιδαετό, και την ενδημικήσαύρα του Ιονίου. Στην χλωρίδα του συγκαταλέγονται 5 τοπικά ενδημικά και πολλά σπάνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου