Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

«Εκδηλώσεις για την 11η Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Βουνού».







Φίλη Ορειβάτισσα / Φίλε Ορειβάτη

         Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.


         
Στην πόλη μας από τις 03-01-2012 έχει ενεργοποιηθεί και δραστηριοποιηθεί ένας νέος σύλλογος, με την ονομασία «Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης». Η αγάπη μας για τα βουνά, τα μονοπάτια, τη Φύση, μας οδήγησε στο να δημιουργήσουμε αυτή τη Λέσχη με σκοπό να «βγάλουμε» τον κόσμο από το σπίτι του (εκεί που τον οδήγησε η κρίση) και κυρίως τα παιδιά για τα οποία πιστεύουμε ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες αρκεί να βρεθεί κάποιος να τα καθοδηγήσει με σωστό τρόπο και να γνωρίσει σε αυτά το περιβάλλον και πόσο σημαντική είναι η προστασία του για το μέλλον μας. Επίσης θέλουμε να τον οδηγήσουμε στο βουνό με ασφάλεια και κάθε μονοπάτι, κάθε κορυφή να αποτελούν γι αυτόν μια ευχάριστη εμπειρία αλλά και από την άλλη να του υπενθυμίζουν ότι γενιές ολόκληρες προγόνων μας ζούσαν από αυτό και ίσως να ζούσαν και γι αυτό.        

Διασχίσεις μεγάλων αποστάσεων, αναβάσεις σε κορυφές (μεγάλες και μικρές) σε όλη την Ελλάδα, καθαρισμός και ανάδειξη μονοπατιών, παιδικές κατασκηνώσεις, νυχτερινές πορείες και προσανατολισμός με βάση τα αστέρια είναι μερικά από τα αντικείμενα με τα οποία θέλουμε και έχουμε ήδη αρχίσει να ασχολούμαστε ως Ορειβατική Λέσχη. Όλα αυτά τα «αντικείμενα» τα αναφέρουμε γιατί έχουν άμεση σχέση με την 11η Δεκεμβρίου που είναι για μας μέρα γιορτής και γι αυτό το λόγο καταλήξαμε στο να πραγματοποιήσουμε ένα διήμερο εκδηλώσεων που έχουν άμεση σχέση με την ανάδειξη αλλά και με την αγάπη μας για τα βουνά. Έτσι λοιπόν την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 θα προχωρήσουμε στις εξής εκδηλώσεις (οι εκδηλώσεις θα ήταν πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν ανήμερα και την επομένη της γιορτής δηλαδή Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου και η συμμετοχή του κόσμου αμφίβολη):

                                                              ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-12-2013:
 

         Στις 18.00 θα πραγματοποιήσουμε νυχτερινή πορεία η οποία θα ξεκινήσει από το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμούς και μέσω του αγροτικού δρόμου (θηλειά) θα φτάσουμε στις εγκαταστάσεις των τουριστικών κατοικιών 916 Mountain Resort. Στον προαύλιο χώρο θα μας περιμένουν έτοιμα τα τηλεσκόπια του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Αν. Μακεδονίας (οι Γάντζος Πάτροκλος και Δημουλάς Νικόλαος θα μας κάνουν την ξενάγηση στα αστέρια) για μια μοναδική νυχτερινή αστροπαρατήρηση η οποία θα μας μείνει αξέχαστη και θα αποχαιρετήσουμε έτσι με τον πιο μάχιμο τρόπο το 2013.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14-12-2013:

         Ο Έλληνας ορειβάτης, από την Αγριά Βόλου, Νίκος Μαγγίτσης έχει την χαρά να είναι από τους λίγους ανθρώπους στον πλανήτη οι οποίοι έχουν καταφέρει έναν μεγάλο άθλο, το 7 Summits (Seven Summits) την κατάκτηση δηλαδή της ψηλότερης κορυφής κάθε ηπείρου του πλανήτη μας.   Everest, De Nali (Alaska) είναι μερικές από τις κορυφές που έχει κατακτήσει. Πέρα από τις κορυφές έχει στο ενεργητικό του και την κατάκτηση του Νότιου Πόλου όπως επίσης και την διάσχιση, με τα πόδια, της ερήμου «Σαχάρας» ενώ τελευταίο του επίτευγμα ήταν η προσπάθεια που έκανε το καλοκαίρι του 2013 να κατακτήσει την πιο δύσκολη κορυφή του πλανήτη μας, την Κ2 που βρίσκεται στην οροσειρά των Ιμαλάϊων. Όλα αυτά τα επιτεύγματα θα μας τα παρουσιάσει με έναν μοναδικό τρόπο το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στην έδρα του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ (Μ. Μπότσαρη 20 πίσω από την Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου) ενώ μετά την παρουσίαση θα απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση θέλει να του κάνει το κοινό που θα παρακολουθήσει την εκδήλωση.

         Για να στευθεί όμως αυτό το διήμερο από απόλυτη επιτυχία χρειαζόμαστε και την δική σας συμβολή. Η παρουσία σας στις εκδηλώσεις και των δύο ημερών νομίζουμε ότι μόνο οφέλη μπορεί να σας δώσει αφού θα έχετε μια πρώτη γνωριμία με τον έναστρο χειμερινό ουρανό αλλά και θα δείτε πως είναι η ζωή σε μεγάλα υψόμετρα αλλά και τι περνούν και πως ζουν όλοι όσοι ασχολούνται με το άθλημα της ορειβασίας. Και ποιός ξέρει μπορεί να σας δοθεί το έναυσμα για να αρχίσετε να ασχολείστε και εσείς με αυτά τα ωραία και δημιουργικά «χόμπυ».

         Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας διαθέσατε για να διαβάσετε αυτήν εδώ την επιστολή. Ελπίζουμε να σας πείσαμε ότι κάτι καλό πρόκειται να γίνει το διήμερο 13 και 14 Δεκεμβρίου και να θελήσετε να γίνετε και σεις μέρος αυτών των εκδηλώσεων…



…ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ!!!                               


                                                                                                                             Με τιμή τo Δ.Σ.

Πάρτε μια γεύση του τι σημαίνει Μαγγίτσης Νίκος: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου