Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Γαλάνη - Κρωμνικό - Κομνηνά - Σταυρούπολη



       Η τελευταία χιονόπτωση που σημειώθηκε σήμερα, Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, καθώς και το πολύ χιόνι που έριξε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στις ψηλές κορυφές του Νομού μας, μας αναγκάζει να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας και να πραγματοποιήσουμε την διαδρομή που είχαμε κανονικά για τις 5 Απριλίου 2015 δηλαδή Γαλάνη - Κομνηνά. Είναι προτιμότερο να περπατάμε σε χαμηλά υψόμετρα κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε μεγάλα ποσοστά επιτυχούς πραγματοποίησης της δραστηριότητάς μας, παρά σε μεγάλα υψόμετρα όπου ο μεγάλος όγκος χιονιού δε θα μας επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε με επιτυχία την ανάβασή μας. Από την σειρά μας εμείς, υποσχόμαστε ότι θα πραγματοποιήσουμε τις επόμενες τρεις βδομάδες, αρχής γεννομένης από την Κυριακή 22 Μαρτίου, ανάβαση, στις τρεις κορυφές του νομού μας δηλαδή Καρά Ολάν, Άγιο Γεώργιο (Τσαλ) και Καρπούζ Τε Πε, που υπήρχαν στο πρόγραμμα της Λέσχης μας.

       Λίγα λόγια για την κυριακάτικη δραστηριότητα μας (15/3).

       Η διάσχιση των Στενών του Νέστου από Τοξότες προς Σταυρούπολη αποτελεί μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας. Από το χωριό Γαλάνη (σε μικρή απόσταση από τους Τοξότες) ξεκινά ένα παρακλάδι του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε6. Το καλά συντηρημένο μονοπάτι στην αρχή του είναι πετρόχτιστο, φτιαγμένο από τους εργάτες που εργάζονταν για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής. Ακολουθεί την ανατολική όχθη του Νέστου περνά από το Κρωμνικό, τα Κομνηνά και καταλήγει στη Σταυρούπολη. Η πεζοπορία – χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας - διαρκεί 7-8 ώρες. 

       Τον κόπο σας θα ανταμείψει και με το παραπάνω η πλούσια βλάστηση από ιτιές, πλατάνια, κέδρους, αγριοπασχαλιές, μυριάδες αγριολούλουδα, ορχιδέες και αναρριχώμενα φυτά. Τη πορεία σας θα συντροφέψουν σπάνια πουλιά όπως ερωδιοί, αετοί και γύπες αλλά και άγρια άλογα που βόσκουν ελεύθερα στις περιοχή του Κρωμνικού. Δροσερές πηγές και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι αναψυχής θα ξεκουράσουν τα βήματά σας.



       Το ραντεβού μας δίνετε στις 05:15 στο παρκινγκ του ξενοδοχείου ''Νατάσσα''. Απαραίτητη η χρήση ορειβατικών υποδημάτων (μποτάκια) όπως επίσης και σακιδίου πλάτης το οποίο θα περιέχει, αδιάβροχο, νερό, μαύρη σοκολάτα ή παστέλι και ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια ανακατεμένα με σταφίδες) ή φρούτα (μήλα, πορτοκάλι).

       Η επιστροφή μας θα πραγματοποιηθεί είτε με το τρένο, από Σταυρούπολη (γι αυτό το λόγο βάζουμε και νωρίς αναχώρηση) ή αν δεν προλάβουμε, με λεωφορείο που γυρνάει από Δράμα στην Ξάνθη. Ανάλογα με το ρυθμό περπατήματος που θα έχουμε, θα διαλέξουμε και το μεταφορικό μέσο με το οποίο θα επιστρέψουμε.

       Ο καιρός όπως φαίνεται, θα είναι σύμμαχός μας: Δείτε τον καιρό εδώ:

       Πιο κάτω παραθέτουμε και τον χάρτη της διαδρομής μέσω της σελίδας του wikiloc. Αν κάνετε κλικ πάνω στο σήμα του wikiloc μπαίνετε απευθείας στη σελίδα και στο συγκεκριμένο μονοπάτι, όπου μπορείτε να διαβάσετε στοιχεία για την διαδρομή.

       Το πρόγραμμα της Λέσχης μας (μέχρι τον Αύγουστο του 2015) διανέμεται δωρεάν, ενώ μπορείτε να το κατεβάσετε και από το blog μας. Επίσης μπορείτε να ρθείτε σε επαφή μαζί μας μέσω του email: olxanthis@yahoo.gr, αλλά και της σελίδας μας στο facebook με την ονομασία: Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης - Mountaineering Club Of Xanthi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου